top of page

Pronoms Febles.


Col·locació, Apostrofació i
Combinació de pronoms

Col·locació
S'escriuen normalment davant del verb (formes reforçades i elidides), però quan el verb és un infinitiu, un gerundi o un imperatiu es col·loquen darrere (formes plenes i reduïdes). El perfet perifràstic i les perífrasis verbals poden dur els pronoms febles davant o darrere.
Apostrofació
Les formes apostrofades dels pronoms febles van davant de vocal o h ( s'aixeca) o darrere de vocal que no sigui la u dels diftongs (aixeca't). Igual com passa amb l'article femení, el pronom feble la no s'apostrofa quan el mot següent comença amb i o u (amb h o sense) àtones: la inviten, la hi veuen.
El pronom reflexiu se no s'apostrofa davant la forma us: se us veu.
Quan s'ha d'apostrofar, l'apòstrof va tan a la dreta com es pugui (tenint en compte tot el que s'ha dit anteriorment). Fixeu-vos, però, en la frase següent: traurem el llibre del calaix, on el pronom el substituiria el llibre i en substituiria del calaix. En el cas, com seria aquest, que apareguin els pronoms el + en , l'apostrofació CD CC Lloc es fa de la manera següent: l'en traurem. Els pronoms febles s'apostrofen en contacte amb un altre pronom feble o amb un verb, mai amb les partícules que i no o altres: Qu'en tens? No'n tinc. Quan el verb comença o acaba en consonant, el pronom es posa de forma plena (darrere) (-me) o reforça (davant) (em).
Combinacions de pronoms
Quan es combinen tres pronoms febles cal usar el mateix procediment que quan se'n combinen dos; s'ha de saber, però, que l'ordre habitual és: CI + CD + C circumstancials o preposicionals (darrere i davant del verb).
Els pronoms me, te i se quan són el primer pronom d'una combinació de pronoms febles (excepte davant hi i ho) adopten la forma plena davant el verb: Porta la camisa a tu → Et porta la camisa. Te la porta.


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page